Thursday, June 25, 2009

Sup Kuey Teow


Bahan-bahan

300 gm Kuay teow
1.5 liter Air
200 gm Tulang rusuk lembu
1 ketul Dada ayam
100 gm Bebola ikan
1 keping Kek ikan
2 biji Cili merah
2 camb Kicap manis
1 camt Jus limau nipis
2 ulas Bawang putih
2 camb Minyak masak
1 camt Serbuk lada sulah / lada hitam
Secukup rasa Garam


Cara membuatnya

1- Bersihkan rusuk lembu dan rebus dalam periuk tekanan bersama 1 liter air hingga lembut

2- Bersihkan dada ayam dan rebus dengan 500 ml air sehingga lembut. Siat dagingnya

3- Kupas bawang putih, bersihkan dan cincang halus. Tumis sampai keperangan. Tuang minyak bersama bawang putih ke dalam mangkuk kecil. Tabur serbuk lada hitam

4- Potong brunoise atau cincang cili merah. Campur kicap manis dan juslimau nipis. Masukkan ke dalam mangkuk kecil

5- Basuh bebola dan kek ikan. Hiris nipis. Campurkan air rebusan tulang rusuk, air rebusan ayam, bebola dan kek ikan ke dalam periuk. Masukkan garam secukup rasa dan rebus sebentar. angkat dari api


Cara menghias dan menghidang

1- Bersih dan potong daun bawang, daun saderi dan cili merah

2- Susun dalam pinggan bujur bersama ayam

3- Isi sup dalam mangkuk

4- Hidang kuay teow dan sup bersama minyak, bawang putih dan cili merah berkicap

No comments:

Post a Comment