Thursday, June 25, 2009

Kek Coklat Moist


Bahan Kek

200 gm Tepung gandum
35 gm Serbuk koko
1 1/2 camt Soda bikarbonat
1 camt Nescafe
270 gm Mentega
300 gm Gula kastor
6 biji Telur
200 ml Air

Langkah-langkah membuatnya

1- Ayak tepung, sebuk koko, nescafe dan soda bikarbonat
2- Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk adunan. Putar dengan kelajuan sederhana.
3- Masukkan telur sedikit demi sedikit. Masukkan esen vanilla dan air
4- Pukul dengan kelajuan maksima sehingga adunan ringan dan kembang
5- Bakar selama 30-40 minit pada suhu 180 C

Bahan Untuk Krim Coklat

1 tin Susu pekat manis
1/2 cawan Serbuk koko
100 gm Mentega
1 camt Esen Coklat
1/4 camt Garam
1 camb Pewarna Coklat
Langkah-langkah membuatnya

1- Cairkan mentega bersama koko
2- Alihkan dari api. Masukkan susu sejat dan gula
3- Kacau hingga licin. Angkat. Sejukkan sebentar atau biar pekat sedikit

No comments:

Post a Comment