Saturday, June 27, 2009

Pai tee



Bahan-bahan untuk kelongsong Pai tee

20 gm Tepung gandum
60 gm Tepung beras
1 biji Telur
1 liter Minyak
250 ml Air


Cara menyediakannya
  1. Ayak tepung gandum dan tepung beras bersama garam
  2. Lubangkan tengah tepung dan masukkan telur
  3. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga menjadi bater cair dan tidak bergentel
  4. Rehatkan selama 10 minit
  5. Panaskan minyak dalam periuk
  6. Celupkan acuan pai tee ke dalamnya
  7. Apabila acuan panas, angkat dan celup ke dalam adunan bater hingga ke paras acuan
  8. Angkat acuan dan masukkan semula ke dalam minyak panas
  9. Enjut acuan untuk membentuk bibir kelongsong pai tee
  10. Ulang proses tersebut hingga bater habis
  11. Simpan kelongsong pai tee dalam bekas kedap udara

Bahan-bahan untuk sos cili

6 biji Cili merah
1/2 camt garam
1 camt cuka
1/4 camt lada sulah
1 camt gula
1 camt sos cili
1 camt sos tomato
1 ulas bawang putih


Cara menyediakannya
  1. Kisar cili merah dan bawang putih hingga halus
  2. Campur sos cili, sos tomato, cuka, gula dan garam
  3. Masak hingga mendidih dan pekat
  4. Angkat dan sejukkan

Bahan-bahan untuk inti

1/4 biji timun
1/4 batang lobak merah
1/4 biji sengkuang
30 gm taugeh
1 biji cili merah
1 biji cili hijau
1 keping tauhu
50 gm udang hidup
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 camb minyak


Cara menyediakannya
  1. Bersihkan dan potong kecil sayur-sayuran
  2. Buang ekor taugeh dan celur
  3. Buang kulit udang. Bersihkan dan potong dadu
  4. Goreng tauhu. Sejukkan dan potong dadu
  5. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.
  6. Masukkan udang dan garam
  7. Gaul rata dan biarkan sebentar
  8. Angkat dan sejukkan
  9. Hiris halus sengkuang, lobak merah, timun dan cili merah
  10. Gaul sayur-sayuran bersama udang yang telah ditumis tadi dan perisakan

No comments:

Post a Comment