

Bahan-bahan untuk kelongsong Pai tee
20 gm Tepung gandum
60 gm Tepung beras
1 biji Telur
1 liter Minyak
250 ml Air
Cara menyediakannya
- Ayak tepung gandum dan tepung beras bersama garam
- Lubangkan tengah tepung dan masukkan telur
- Masukkan air sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga menjadi bater cair dan tidak bergentel
- Rehatkan selama 10 minit
- Panaskan minyak dalam periuk
- Celupkan acuan pai tee ke dalamnya
- Apabila acuan panas, angkat dan celup ke dalam adunan bater hingga ke paras acuan
- Angkat acuan dan masukkan semula ke dalam minyak panas
- Enjut acuan untuk membentuk bibir kelongsong pai tee
- Ulang proses tersebut hingga bater habis
- Simpan kelongsong pai tee dalam bekas kedap udara
Bahan-bahan untuk sos cili
6 biji Cili merah
1/2 camt garam
1 camt cuka
1/4 camt lada sulah
1 camt gula
1 camt sos cili
1 camt sos tomato
1 ulas bawang putih
Cara menyediakannya
- Kisar cili merah dan bawang putih hingga halus
- Campur sos cili, sos tomato, cuka, gula dan garam
- Masak hingga mendidih dan pekat
- Angkat dan sejukkan
Bahan-bahan untuk inti
1/4 biji timun
1/4 batang lobak merah
1/4 biji sengkuang
30 gm taugeh
1 biji cili merah
1 biji cili hijau
1 keping tauhu
50 gm udang hidup
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 camb minyak
Cara menyediakannya
- Bersihkan dan potong kecil sayur-sayuran
- Buang ekor taugeh dan celur
- Buang kulit udang. Bersihkan dan potong dadu
- Goreng tauhu. Sejukkan dan potong dadu
- Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau.
- Masukkan udang dan garam
- Gaul rata dan biarkan sebentar
- Angkat dan sejukkan
- Hiris halus sengkuang, lobak merah, timun dan cili merah
- Gaul sayur-sayuran bersama udang yang telah ditumis tadi dan perisakan
No comments:
Post a Comment