Thursday, June 25, 2009
Kek bantat
Kesilapan dan punca kek tidak menjadi
1- Tekstur yang rapat dan bantat
- Lemak dan gula tidak cukup diputar atau
- Telur tidak dipukul dengan cukup atau
- Adunan mendadih atau
- Terlalu banyak cecair atau
- Suhu ketuhar tidak cukup panas atau
- Serbuk penaik terlalu sedikit atau
2- Kek kering
- Kuantiti serbuk penaik berlebihan atau
- Masa memasak terlalu lama dan api perlahan atau
3- Tekstur kasar dan terbuka
- Kuantiti serbuk penaik berlebihan atau
- Kadar sukatan lemak atau tepung tidak tepat atau
- Lemak dan gula tidak cukup kembang atau
- Ketuhar terlalu panas atau
4- Kek naik tidak sama rata
- Kek tidak diletakkan ditengah ketuhar atau
- Ketuhar tidak cukup panas ketika memasukkan kek atau
- Tetingkat ketuhar tidak rata atau
5- Kek lekuk ditengah
- Terlalu banyak cecair digunakan atau
- Pintu ketuhar dibuka sebelum kek set atau
- Ketuhar kurang panas atau
- Terlalu banyak bahan penaik digunakan atau
6- Kek kemuncak dan merekah ditengah
- Ketuhar terlalu panas atau
- Kek diletakkan terlalu tinggi di dalam ketuhar atau
- Acuan kek terlalu tinggi atau
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
izin kn sy share info ni yer...tksh
ReplyDeleteSaya share dalam blog saya ye tuan, utk tatapan teman2... terima kasih banyak
ReplyDelete