Thursday, July 16, 2009

Pastri Choux


Pastri choux adalah sejenis pastri. Produk ini agak sukar sekiranya pelajar tidak berhati-hati. Antara faktor yang menyebabkan pastri choux tidak menjadi ialah;
  1. Timbangan tepung atau marjerin tidak betul
  2. Masa memasak adunan di atas api terlalu sekejap
  3. Masukkan telur semasa adunan masih panas
  4. Putar telur di dalam adunan tidak rata
  5. Kerap buka pintu ketuhar
  6. Api ketuhar terlalu kecil
  7. Ketuhar tidak dipanaskan terlebih dahulu
Jadi, untuk mengatasi masalah ini, beberapa petua dan nasihat diberikan kepada pelajar;
  1. Timbang bahan dengan tepat
  2. Pastikan marjerin cair, baru dicampurkan dengan air
  3. Masak adunan lama sedikit (8-10 minit) sampai adunan berkerak sedikit di dalam periuk
  4. Tunggu sehingga adunan suam-suam kuku barulah masukkan telur
  5. Telur dimasukkan sedikit demi sedikit. Jadi, barulah kita boleh dapatkan adunan yang konsisten. Ingat, kalo nak senang pakai mixer kek je masa putar telur dalam adunan tu

1 comment: